דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מה תרוויח מתרגול המדיטציה 

מאת    [ 13/02/2010 ]

מילים במאמר: 768   [ נצפה 2115 פעמים ]

שני אנשים ישבו ותירגלו מדיטציה. לשניהם היתה זו הפעם הראשונה, ושניהם היו 'מוכשרים' באותה המידה לתרגול מדיטציה. המדיטציה של האדם הראשון התמקדה ברוגע, נינוחות, הרפיה, שקט, שלווה ואהבה.
האדם הקפיד על תנוחה נוחה, אולי אפילו נשען על הקיר, או תירגל מדיטציה בשכיבה. הוא ניגן לעצמו מוזיקת רקע נעימה, ויצר אווירה כייפית עם נרות וקטורת. בסך הכל היה לו מאוד טוב, שהרי הוא עשה את כל המאמצים כדי שזמן התירגול יהיה הזמן הנעים והנינוח ביותר שניתן ליצור.

מאידך, מספר שעות לאחר תום המדיטציה גילה לאכזבתו אותו האדם שאותה שלווה הרמונית ששרתה עליו לא החזיקה מעמד, וגם כשהמשיך ותירגל לאורך זמן, הוא לא ראה שום שינוי באופן בו תיפקד בחיי היומיום.תרגול מדיטציה של האדם השני היתה בלתי-כייפית-בעליל!!!
הוא ישב זקוף והיה זקוק למלוא כוחותיו המנטליים, הרגשיים והפיזיים כדי להמשיך ולתרגל. כאב לו הגב, כאבו לו הרגליים, היה לו קשה להתרכז, אולי הוא אפילו התעצבן על עצמו. לפעמים עלו אצלו תגובות גופניות ורגשיות מוזרות, או אפילו מפחידות - הזעה, רעד, חום או קור. לפעמים עלה בו המון כעס או המון עצב.

זמן המדיטציה שלו לאו דווקא היה נעים, אעפ"י שלפעמים בכל זאת ירדה עליו שלווה עמוקה מזו שידע אי פעם למשך זמן מסויים. למרות שבזמן תירגול המדיטציה האדם השני לאו-דווקא נהנה, הרי כשבחן את השפעת המדיטציה על חיי היומיום שלו לאחר תירגול יומיומי קצר, גילה אותו אדם שתוך זמן קצר ביותר - אפילו שבועות מספר, השתנו חייו ביותר. למרות שבזמן המדיטציה הוא 'סבל', הרי שבחיים הוא מצא עצמו אנרגטי יותר, רגוע יותר, פחות לחוץ ויותר בטוח.
נראה היה כאילו המדיטציה עושה פלאים.

מדיטציה של כייף' ומדיטציה 'של עבודה'
אינני יוצאת כנגד מדיטציות כייפיות, אך ברצוני להבהיר את ההבדל בין שני סוגי המדיטציה, משום ששאלת האבחנה ביניהן שבה ועלתה מספר פעמים בקבוצת המדיטציה החדשה שפתחתי.
הסוג הראשון, המאפיין יותר את העידן החדש, הן מדיטציות כייפיות שנועדו להרגיע ולגרום לתחושה טובה בזמן התירגול וקצת לאחריו. לצורת המדיטציה הזו אני קוראת מדיטציה 'של כייף'. מאידך, קיים זרם שני שמטרתו לשנות את החיים שלנו ולשפר את איכותם. לסוג הזה של מדיטציה אני קוראת מדיטציה 'של עבודה'. טנטרה

מדיטציה 'של עבודה'
מדיטציה 'של עבודה' היא המדיטציה המקורית אותו תירגלו בהודו לפני 5,000 שנים ואולי כבר קודם. (ישנם חותמות קדומים מתקופת הרפה, המראים אנשים יושבים בתנוחת לוטוס ומתרגלים מדיטציה). מהודו התפשט תירגול המדיטציה למקומות שונים, בעיקר לאחר עליית הבודהיזם והפצתו מהמאה השישית לפסה"נ ואילך.
ישנן טכניקות שונות, רבות ומגוונות ל תרגול מדיטציה של עבודה, וכל בעל נסיון בתירגול יודע שאפילו אם עושים את אותו התירגול עצמו במשך שנים, בכל פעם המדיטציה היא שונה.
כמי שמנחה קבוצות מדיטציה מזה שנים מספר אני יכולה להעיד על עצמי שמעולם 'לא נכנסתי לאותו הנהר פעמיים', משמע - מעולם לא לימדתי פעמיים את אותו השיעור.

במסגרת מדיטציה 'של עבודה' מתרגלים טכניקות שונות, רובן מוכרות ביותר, כדוגמת תשומת לב לנשימה או לתחושות בגוף, וכדומה. מדיטציות כאלה ידועות גם בתור 'מדיטציות ריכוז', והן משפיעות מאוד על היכולות המנטליות שלנו.

בקבוצות שלי אני מלמדת גם כיצד לתרגל טכניקות מדיטציה שנותנות לנו כלים לעבודה על הכישורים הרגשיים שלנו, כדוגמת היכולת להכיל את הכעס שלנו ולהשתמש בו בצורה מיטיבה, יצירת ההרגל של להיות טובים לעצמנו, ריפוי פצעים רגשיים מהעבר, ועוד.

יתרונות וחסרונות של כל אחת מצורות התרגול
יתרונותיה של מדיטצית ההרפיה ברורים - נעים לנו וכייף לנו בזמן המדיטציה. מאידך, חסרונה העיקרי הוא העדר אפקטיביות משמעותית לטווח ארוך. למרות שתירגול יומיומי של מדיטצית הרפיה יכול לתרום לרוגע ולבריאות כללית, הרי שמנסיוני האישי, צורת תירגול זו היא פחות אפקטיבית בשינוי תופעות רגשיות ומנטליות עמוקות כדוגמת כעס, עלבון, בדידות, בלבול, ועוד.
יתרונותיה וחסרונותיה של מדיטצית העבודה הפוכים לאלו של מדיטצית ההרפיה - חסרונה העיקרי הוא שתכופות לא כייף לתרגל אותה. אי אפשר לשים קסטה לפני שהולכים לישון וכך לתרגול מדיטציה, אלא יש לפנות זמן ומקום שקטים לשם כך, ולמרות רצינות כוונותינו אנחנו מוצאים שוב ושוב שקשה לנו מאוד 'להתיישב'. גם התירגול עצמו פחות כייפי, ולעתים תכופות עולות בנו תגובות פיזיות ורגשיות לא קלות - כאבים, פחדים, צמרמורות, תחושות של חום וקור, בכי, ועוד.

מאידך, יתרונה הבולט של 'מדיטצית העבודה' הוא שיפור משמעותי ומיידי כמעט באיכות החיים שלנו, על כל ההיבטים השונים שלה - מנטלית, רגשית ופיזית. אני משווה זאת לניקוי הבית - אמנם אנחנו עובדים קשה ומתעסקים ב'לכלוך', אבל אחרי שעתיים פתאום הכל נקי, יפה ומריח טוב ואנחנו מרגישים נפלא. במובן הזה, כמו שאנחנו מנקים את הבית אחת לכמה זמן, או מנקים את הגוף במקלחת, כך אנחנו מנקים את עצמנו רגשית ומנטלית במדיטציה, והדבר ניכר בחיינו - ברמת האנרגיה שלנו, ברמת הסדר בחיים, בבריאות, בעוצמה האישית, בבטחון העצמי, ועוד.

ההיכרות עם שני הסוגים השונים של המדיטציה, על יתרונותיהם וחסרונותיהם, מאפשרת לנו לבחור ביניהם, לפי סוג המדיטציה שמתאים יותר לנטיותינו האישיות ולמטרות שלנו בחיים ובתירגול המדיטציה.
יוגה

מאמר זה פורסם ע"י מיכל רון
עובדת מזה כעשר שנים בפסיכולוגיה אלטרנטיבית, ומתמחה בריפוי חרדות ובעיות בזוגיות
נומיינד - הורוסקופ, אסטרולוגיה, תזונה




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב